AMARAN! BLOG INI MENGANDUNGI SPOILER. SILA BACA ATAS RISIKO ANDA SENDIRI.

Wednesday, November 30, 2016

[Review: Anime] Kyoukai no Kanata (Beyond The Boundary)


Fuyukai desu~! Ha, ni lah ayat yang korang akan selalu dengar bila tengok anime Kyoukai no Kanata (KNK) ni. Apa yang membuatkan aku nak tengok siri KNK ni adalah Mirai. Aku ni jenis suka tengok speedpaint kat youtube tau. One day, aku tengok ada artist ni, selamba je lukis Mirai and Mitsuki. At first, aku tak tau siapa character tu, sebab aku ingat tu Original Character (OC) artist tu. Then bila aku terjumpa anime yang ada muka budak dua orang ni,and baca sinopsisnya, cepat-cepat aku download nak tengok. Hihihi. Selain anime, KNK pun ada buat dua movie, iaitu Kyoukai no Kanata : Kako-hen, dan Kyoukai no Kanata : Mirai hen.

Saturday, November 26, 2016

[Review: Anime] Zankyou no Terror


Jarang tau aku nak tengok anime on season, sebab aku lagi suka tengok anime yang dah habis, download all episode  terus dan boleh tengok tak berhenti. Boleh habis 1 hari kot kalau 12 episod je. Aku pun tak ingat macam mana aku boleh terjebak nak tengok Zankyou no Terror ni, hurmmm mungkin aku bosan sangat tak ada anime nak tengok kot? Haha. Boleh jadi. Tapi Zankyou no Terror ni, walaupun kena tunggu tiap minggu, aku tak sabar langsung nak tunggu minggu depannya. Tak boleh nak sabar sebab nak tahu kesudahan cerita ni macam mana. Aih. Tu sebab suka download anime yang dah habis siaran. Hewhew.

Thursday, November 24, 2016

[Review: Anime] Cardcaptor Sakura



Walaupun kaedah “bebas” ni banyak mejimatkan masa aku, tapi aku tetap rindu dengan struktur post yang dulu. Hati berbunga indah je tiap kali baca post berstruktur tu, hihi. So, untuk post kali ni aku teruskan balik gaya penulisan aku yang lama. Rindu weh :’D   Okay, kali ni aku nak review anime lama, Cardcaptor Sakura. Anime zaman kanak-kanak yang masih lagi fresh dalam kepala. Siapa membesar dengan anime ni, sep sikit~! :D   Actually, masa anime ni bersiaran kat NTV7 dulu, aku tak sempat nak tengok semua episode, sebab masa tu aku duk asrama (berapalah umur aku sekarang ni, hahahaha). Boleh tengok bila balik rumah je. Tu pun sebulan 2 kali je balik, means 2 kali je tengok. Tu pun kalau tengok, kalau mak ajak jalan-jalan, dah kurang lagi satu episode nak tengok. Huhu. Jadinya aku pun download lah all episode plus movie sekali, urm enam tahun yang lepas? Haaahaaa~ Kempunan kau, nak tengok Sakura sangat. Kahkahkah.

Wednesday, November 23, 2016

[Review: Anime] Ore Monogatari!! (My Love Story!!)


Another romance comedy anime yang pasti membuatkan korang terawang-awangan dan tak bosan langsung! Okay, my first impression terhadap anime ni adalah it must be FUNNY! Romance tanpa comedy macam nasi tanpa kicap (peribahasa apa ni hahahahah XD). Ianya adalah rencah wajib. Tak ada, macam tak ummph. And the best thing is, heronya tak handsome langsung, sekali pandang macam gorilla (ampuunnnnnn) tapi sangat cool! Lain dari yang lain anime ni. Hehehe.

[Review: Anime] Gunslinger Stratos : THE ANIMATION


Untuk review kali ni, aku nak try tulis review without points macam point watak, animasi and music. Aku nak ulas secara umum untuk semua bahagian. Sebab mungkin ada point yang aku tak tau nak ulas apa. Saja nak tukar angin, cari gaya penulisan yang sesuai untuk aku. Heeeeee. Bukan apa, bila aku dah setkan post untuk review perlu ada struktur point kecil, aku jadi terikat. Benda yang aku rasa nothing to review, aku terpaksa memerah otak untuk cari juga apa yang best or bad pasal point tu. So nak try method “bebas” ni supaya aku langsung tak rasa terikat dan stress berfikir untuk cari bahan nak buat ayat dan post. Hewhew.

Sunday, November 20, 2016

[Review: Anime] Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru (Yuuki Yuuna is a Hero)


Hi! Okay, those yang minat sangat dengan magical girl mungkin akan meminati juga anime Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru (Yuuki Yuuna is a Hero) ni. Aku bukannya berapa minat sangat pun dengan genre mahou shoujo ni, tapi still boleh layan lagi. Biasalah kalau mahou shoujo ni watak-wataknya semua perempuan dan mempunyai kuasa dengan tujuan untuk selamatkan bumi daripada orang jahat. Tapi, Yuuki Yuuna ni bukanlah typical mahou shoujo sebab twist plot yang dipamerkan sangat menarik. Selalunya genre mahou shoujo ni ceria je kan penceritaan dia, tapi tak bagi siri ni. Sebab penceritaannya makin lama  makin tunjukkan darker side dan plot tragis dalam ni.

Tuesday, November 15, 2016

[Review: Anime] Ace of Diamond


Review kali ni adalah mengenai siri anime yang berkisarkan sukan baseball (bola lisut) dan berlatar belakangkan suasana persekolahan di Sekolah Menengah Tinggi Seidou di Tokyo, Jepun. In reality, aku bukanlah seorang peminat sukan, apatah lagi peminat baseball. Tapi melalui siri anime ni, aku dapat tahu juga serba sedikit mengenai sukan baseball, daripada cara bermain, peraturan ketika bermain, term yang digunakan dalam baseball, cara mengira markah, sehinggalah bagaimana berlatih untuk jadi pemain baseball yang baik. Hurm, siapa kata anime hanya untuk budak-budak? Budak-budak pun belum tentu faham kalau tengok anime tau. Hiks. *Sengih sinis* Okay, aku akan review untuk dua season sekaligus.

Saturday, November 12, 2016

[Review: Anime] Boku no Hero Academia


Hi readers! Okay, disebabkan semakin membesar ni, semakin sibuk dengan kehidupan alam dewasa (konon XD), review kali ni kita buat konsep santai-santai je. Ye lah, bila dah masuk alam dewasa ni, macam-macam benda yang kau kena fikir selain anime dan diri kau. Kau dah dewasa nanti kau tau lah. XD

Okay, back to the point. Anime yang aku nak review kali ni adalah Boku no Hero Academia (My Hero Academia). Anime ni antara anime yang tersenarai dalam Top 10 Best Spring 2016 Seasonal Anime dalam website ORZZZ, dan juga tersenarai dalam Senarai Anime Wajib Di Tonton oleh aku. Serious best! *thumbs up*