AMARAN! BLOG INI MENGANDUNGI SPOILER. SILA BACA ATAS RISIKO ANDA SENDIRI.

Tuesday, January 17, 2017

[Review: Anime] DRAMAtical Murder


Hello guys! Okay, Dramatical Murder ni aku tengok week by week. Aku tertarik nak tengok siri ni disebabkan oleh sinopsisnya. Kiranya lama juga lah kan aku dah habis tengok anime ni, dua tahun dah, huhu. Banyak lagi tau sebenarnya anime nak review ni. Cuma tang masa tu je yang tak banyak, and tang rajin susah sangat nak datang, XD. Dramatical Murder adalah anime yang diadaptasi daripada video game. Tapi, rasanya tak payahlah korang nak main game ni. *Sigh*  Seriously tak payah, sebab video game ni mengenai s** between male. Eeewww. Mujurlah anime tak ada langsung babak-babak macam tu, phewwww.

Sunday, January 15, 2017

[Review: Anime] Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. (My Teen Romantic Comedy SNAFU) Season 1 & 2


Aku tengok SNAFU ni tahun lepas. Rasanya habis dalam masa 3, 4 hari jugalah, sebab aku habiskan terus dua season. Masa ni memang mood nak tengok benda-benda romantik je (cewah, XD). Yelah, selalu sangat menghadap anime genre action pun boring juga kan, sekali-sekala kena relakskan otak dan santaikan mata juga, heee. Walaupun SNAFU dikategorikan sebagai genre romance, tapi sebenarnya kurang sangat babak romantis tau. Boleh dibilang dengan jari, hewhew. But, it’s still worth to watch it. ;)

Saturday, January 14, 2017

[Review: Anime] Vampire Knight: Guilty


Ini adalah review bagi Vampire Knight season kedua. Untuk review season pertama, boleh [klik sini]. Sebenarnya lama dah habis tengok anime ni. Lepas tengok season pertama, terus terjah season kedua pula. Tapi entah kenapa ya aku tak review sekaligus je dulu kan? Dah kena buat kerja dua kali, hewhewhew.

Thursday, January 12, 2017

[Review: Anime] Natsume Yuujinchou Series (Season 1-5)


Aku terminat nak tengok siri Natsume Yuujinchou ni sebab macam best je sinopsisnya. Aku decide nak tonton semua season baru buat review. Actually, siri ni nak terbitkan season 6 pula tahun ni, tapi lama sangat aku nak tunggu season 6 tu kan. Tu yang aku terus buat je review sampai season 5. Kalau tak nanti aku lupa terus nak buat. Hewhew.

Saturday, January 7, 2017

[Review: Anime] Taboo Tattoo


Just finish this a few days ago, and decide nak buat review terus sementara banyak masa free ni. Kalau lengah-lengahkan, mahu aku lupa apa yang nak diulas nanti. Hewhew. Aku jadi berminat nak tonton Taboo Tattoo disebabkan opening dia. As you know, aku memang suka tengok video most top anime opening dan seangkatan dengannya. So aku ada tengok video most top anime opening 2016, dan Taboo Tattoo ada dalam senarai. Tengok macam best je, macam syok je anime ni. Hurm, mesti anime pun best! Best ke? Errrr….

Sunday, December 25, 2016

[Review: Anime] Gakusen Toshi Asterisk


Aku tengok Gakusen Toshi Asterisk dalam dua minggu lepas, and habis dalam masa dua hari. Ingatkan nak terus buat reviewlah kononnya, tapi sebab balik kampung dan busy sikit dalam masa dua minggu ni, niat tu terpaksalah aku lupakan. Hewhew. Just a slight of warning. This anime contain so much of HAREM scene. Rasa macam setiap episode ada scene naked body, blerghhh. Aku pun terkena, hampeh tol. Haha.
 

Friday, December 9, 2016

[Review: Anime Movie] Detective Conan The Movie 20: The Darkest Nightmare


Setiap tahun aku memang selalu tunggu filem Detective Conan (DC), sebab semua filem yang ditulis oleh Aoyama-sensei memang terbaik, lagi-lagi dari segi penyiasatan. Cuma kadang tu adalah juga babak yang agak boring sikit kan masa tengok filem-filem terdahulu. Tapi tapi tapi, filem yang ke 20 ni memang sangat terbaik dan kat Jepun sendiri berjaya mendapat kutipan tertinggi dalam franchise DC, iaitu 6.102 billion Yen, dan mengalahkan rekod filem yang ke 19, Sunflowers of Inferno. The Darkest Nightmare ni pun baru je ditayangkan April lalu. Filem ni juga adalah filem ketiga yang melibatkan Black Organization. Excited hakak masa tonton filem ni tau. Hiks! >_<

Thursday, December 1, 2016

[Review: Anime] C : The Money of Soul and The Possibility Control


Sebelum korang nak tengok anime C : The Money of Soul and The Possibility Control ([C]) ni, penuhkan dulu ilmu ekonomi dan kewangan dalam dada korang. Atau pun kalau tak ambil dua subjek ni, boleh baca baca info mengenai term ekonomi dan kewangan untuk memudahkan korang faham plot [C] ni. Sebab siri ni dibuat berdasarkan bidang ekonomi dan kewangan, dan juga berdasarkan pengalaman sendiri pengarah yang mengalami kesan daripada kes “bankruptcy of Lehman Brothers” (krisis kewangan 2007-2008). Actually aku pun baru je habis tengok anime ni. So aku nak buat review terus supaya aku tak lupa apa benda yang aku nak ulas nanti. Hewhew.

Wednesday, November 30, 2016

[Review: Anime] Kyoukai no Kanata (Beyond The Boundary)


Fuyukai desu~! Ha, ni lah ayat yang korang akan selalu dengar bila tengok anime Kyoukai no Kanata (KNK) ni. Apa yang membuatkan aku nak tengok siri KNK ni adalah Mirai. Aku ni jenis suka tengok speedpaint kat youtube tau. One day, aku tengok ada artist ni, selamba je lukis Mirai and Mitsuki. At first, aku tak tau siapa character tu, sebab aku ingat tu Original Character (OC) artist tu. Then bila aku terjumpa anime yang ada muka budak dua orang ni,and baca sinopsisnya, cepat-cepat aku download nak tengok. Hihihi. Selain anime, KNK pun ada buat dua movie, iaitu Kyoukai no Kanata : Kako-hen, dan Kyoukai no Kanata : Mirai hen.

Saturday, November 26, 2016

[Review: Anime] Zankyou no Terror


Jarang tau aku nak tengok anime on season, sebab aku lagi suka tengok anime yang dah habis, download all episode  terus dan boleh tengok tak berhenti. Boleh habis 1 hari kot kalau 12 episod je. Aku pun tak ingat macam mana aku boleh terjebak nak tengok Zankyou no Terror ni, hurmmm mungkin aku bosan sangat tak ada anime nak tengok kot? Haha. Boleh jadi. Tapi Zankyou no Terror ni, walaupun kena tunggu tiap minggu, aku tak sabar langsung nak tunggu minggu depannya. Tak boleh nak sabar sebab nak tahu kesudahan cerita ni macam mana. Aih. Tu sebab suka download anime yang dah habis siaran. Hewhew.

Thursday, November 24, 2016

[Review: Anime] Cardcaptor Sakura



Walaupun kaedah “bebas” ni banyak mejimatkan masa aku, tapi aku tetap rindu dengan struktur post yang dulu. Hati berbunga indah je tiap kali baca post berstruktur tu, hihi. So, untuk post kali ni aku teruskan balik gaya penulisan aku yang lama. Rindu weh :’D   Okay, kali ni aku nak review anime lama, Cardcaptor Sakura. Anime zaman kanak-kanak yang masih lagi fresh dalam kepala. Siapa membesar dengan anime ni, sep sikit~! :D   Actually, masa anime ni bersiaran kat NTV7 dulu, aku tak sempat nak tengok semua episode, sebab masa tu aku duk asrama (berapalah umur aku sekarang ni, hahahaha). Boleh tengok bila balik rumah je. Tu pun sebulan 2 kali je balik, means 2 kali je tengok. Tu pun kalau tengok, kalau mak ajak jalan-jalan, dah kurang lagi satu episode nak tengok. Huhu. Jadinya aku pun download lah all episode plus movie sekali, urm enam tahun yang lepas? Haaahaaa~ Kempunan kau, nak tengok Sakura sangat. Kahkahkah.

Wednesday, November 23, 2016

[Review: Anime] Ore Monogatari!! (My Love Story!!)


Another romance comedy anime yang pasti membuatkan korang terawang-awangan dan tak bosan langsung! Okay, my first impression terhadap anime ni adalah it must be FUNNY! Romance tanpa comedy macam nasi tanpa kicap (peribahasa apa ni hahahahah XD). Ianya adalah rencah wajib. Tak ada, macam tak ummph. And the best thing is, heronya tak handsome langsung, sekali pandang macam gorilla (ampuunnnnnn) tapi sangat cool! Lain dari yang lain anime ni. Hehehe.

[Review: Anime] Gunslinger Stratos : THE ANIMATION


Untuk review kali ni, aku nak try tulis review without points macam point watak, animasi and music. Aku nak ulas secara umum untuk semua bahagian. Sebab mungkin ada point yang aku tak tau nak ulas apa. Saja nak tukar angin, cari gaya penulisan yang sesuai untuk aku. Heeeeee. Bukan apa, bila aku dah setkan post untuk review perlu ada struktur point kecil, aku jadi terikat. Benda yang aku rasa nothing to review, aku terpaksa memerah otak untuk cari juga apa yang best or bad pasal point tu. So nak try method “bebas” ni supaya aku langsung tak rasa terikat dan stress berfikir untuk cari bahan nak buat ayat dan post. Hewhew.

Sunday, November 20, 2016

[Review: Anime] Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru (Yuuki Yuuna is a Hero)


Hi! Okay, those yang minat sangat dengan magical girl mungkin akan meminati juga anime Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru (Yuuki Yuuna is a Hero) ni. Aku bukannya berapa minat sangat pun dengan genre mahou shoujo ni, tapi still boleh layan lagi. Biasalah kalau mahou shoujo ni watak-wataknya semua perempuan dan mempunyai kuasa dengan tujuan untuk selamatkan bumi daripada orang jahat. Tapi, Yuuki Yuuna ni bukanlah typical mahou shoujo sebab twist plot yang dipamerkan sangat menarik. Selalunya genre mahou shoujo ni ceria je kan penceritaan dia, tapi tak bagi siri ni. Sebab penceritaannya makin lama  makin tunjukkan darker side dan plot tragis dalam ni.

Tuesday, November 15, 2016

[Review: Anime] Ace of Diamond


Review kali ni adalah mengenai siri anime yang berkisarkan sukan baseball (bola lisut) dan berlatar belakangkan suasana persekolahan di Sekolah Menengah Tinggi Seidou di Tokyo, Jepun. In reality, aku bukanlah seorang peminat sukan, apatah lagi peminat baseball. Tapi melalui siri anime ni, aku dapat tahu juga serba sedikit mengenai sukan baseball, daripada cara bermain, peraturan ketika bermain, term yang digunakan dalam baseball, cara mengira markah, sehinggalah bagaimana berlatih untuk jadi pemain baseball yang baik. Hurm, siapa kata anime hanya untuk budak-budak? Budak-budak pun belum tentu faham kalau tengok anime tau. Hiks. *Sengih sinis* Okay, aku akan review untuk dua season sekaligus.