AMARAN! BLOG INI MENGANDUNGI SPOILER. SILA BACA ATAS RISIKO ANDA SENDIRI.

Tuesday, February 14, 2017

Anime Review 2017 – Part 2


Hi guys! Genki desu ka? Watashi wa genki desu! Eceh, berlagak cakap Jepun, padahal ayat tu je yang aku tahu, hahaha. Bila aku cek senarai anime yang aku dah download tapi tak tengok lagi, aku rasa macam nak pengsan (@_@). Rupanya banyak lagi tak tengok, yang season-season lepas lagi, yang tahun-tahun lepas lagi. Uih banyaknye. Belum lagi yang aku nak download season ni punya. By the way aku ni memang jenis yang suka tengok anime secara marathon. Bukan anime je, J-Drama dan K-Drama pun sama. Mesti tunggu habis siaran baru tengok, habiskan semua episode terus. Cuma yang bestnye bila tengok anime ni, satu malam pun boleh habis tengok untuk anime 12 episod, lagi-lagi kalau anime tu the amazing one. Mesti rasa nak habiskan  malam tu juga. Bila cakap pasal drama, lama betul aku tak tengok drama melayu ye. (-.-)    Apa khabar agaknya mereka.

Okay, teruskan dengan anime review. Post kali ni mengandungi review: Qualidea Code, Re: Zero Kara Hajimeru Isekai Seikatsu, Kamisama Hajimemashita Season 1 & 2, Koutetsujou no Kabaneri, Gatchaman Crowds, Gatchaman Crowds insight, Handa-kun, Log Horizon Season 1 & 2, One Piece The Movie 13: Gold, Zetman, Tokyo ESP, dan Nisekoi.

Monday, February 6, 2017

Anime Review 2017 – Part 1


Guys, I have bad news, sobsob. Setelah  berfikir semasak-masaknya sampai boleh masak maggi, aku buat keputusan untuk stop dari buat full review of anime. Means, mulai post hari ni dan seterusnya, anime review aku akan jadi seringkas-ringkasnya. And I will not put any synopsis but I’ll put link of the info for you, ;)   Ini disebabkan tanggungjawab aku semakin hari semakin banyak, dan aku rasa tersangat-sangatlah sibuk sekarang ni, huhu. So berkemungkinan setiap post akan mengandungi 10-15 review anime (berdasarkan kerajinan aku , XD). Actually it’s broke my heart so much, sebab aku memang suka sangat nak share my thought of the anime that I’ve been watching, tapi yela, bila dah semakin sibuk ni, sangat kurang masa dan peluang untuk menulis. Aku harap korang faham dengan keputusan aku. Walaupun sibuk, aku still ada masa sikit untuk enjoy anime, hihi. Urghh, I need so much “ME-TIME” right now!

Post ni mengandungi review: Tales of Zestiria the X, GATE: Jietai Kanochi nite, Kaku Tatakaeri, Ajin: Demi Human, 11Eyes, Trinity Seven, Ushio to Tora, Yamada-kun and The Seven Witches, Donten ni Warau, Akagami no Shirayukihime Season 1, Barakamon, Devil Survivor 2: The Animation, dan Big Order.

Monday, January 23, 2017

[Review: Anime] Tactics, Zombie-Loan, and Tsubasa Chronicle


Hi all! Soon I will get really busy (plus really lazy, haha XD), so aku decide nak combine a few anime untuk review dalam satu post. Jadinya, untuk review kali ni dan seterusnya akan jadi lebih pendek dari kebiasaannya. Tak banyak yang berubah dari segi pengstrukturan, tapi ianya lebih ringkas dan banyak selitkan elemen bebas. But, in case aku ada masa free yang panjang dan Cik Rajin datang, mungkin boleh buat review penuh kot. Pray so that Cik Rajin always comes to visit me, XD.

Tuesday, January 17, 2017

[Review: Anime] DRAMAtical Murder


Hello guys! Okay, Dramatical Murder ni aku tengok week by week. Aku tertarik nak tengok siri ni disebabkan oleh sinopsisnya. Kiranya lama juga lah kan aku dah habis tengok anime ni, dua tahun dah, huhu. Banyak lagi tau sebenarnya anime nak review ni. Cuma tang masa tu je yang tak banyak, and tang rajin susah sangat nak datang, XD. Dramatical Murder adalah anime yang diadaptasi daripada video game. Tapi, rasanya tak payahlah korang nak main game ni. *Sigh*  Seriously tak payah, sebab video game ni mengenai s** between male. Eeewww. Mujurlah anime tak ada langsung babak-babak macam tu, phewwww.

Sunday, January 15, 2017

[Review: Anime] Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiru. (My Teen Romantic Comedy SNAFU) Season 1 & 2


Aku tengok SNAFU ni tahun lepas. Rasanya habis dalam masa 3, 4 hari jugalah, sebab aku habiskan terus dua season. Masa ni memang mood nak tengok benda-benda romantik je (cewah, XD). Yelah, selalu sangat menghadap anime genre action pun boring juga kan, sekali-sekala kena relakskan otak dan santaikan mata juga, heee. Walaupun SNAFU dikategorikan sebagai genre romance, tapi sebenarnya kurang sangat babak romantis tau. Boleh dibilang dengan jari, hewhew. But, it’s still worth to watch it. ;)

Saturday, January 14, 2017

[Review: Anime] Vampire Knight: Guilty


Ini adalah review bagi Vampire Knight season kedua. Untuk review season pertama, boleh [klik sini]. Sebenarnya lama dah habis tengok anime ni. Lepas tengok season pertama, terus terjah season kedua pula. Tapi entah kenapa ya aku tak review sekaligus je dulu kan? Dah kena buat kerja dua kali, hewhewhew.

Thursday, January 12, 2017

[Review: Anime] Natsume Yuujinchou Series (Season 1-5)


Aku terminat nak tengok siri Natsume Yuujinchou ni sebab macam best je sinopsisnya. Aku decide nak tonton semua season baru buat review. Actually, siri ni nak terbitkan season 6 pula tahun ni, tapi lama sangat aku nak tunggu season 6 tu kan. Tu yang aku terus buat je review sampai season 5. Kalau tak nanti aku lupa terus nak buat. Hewhew.

Saturday, January 7, 2017

[Review: Anime] Taboo Tattoo


Just finish this a few days ago, and decide nak buat review terus sementara banyak masa free ni. Kalau lengah-lengahkan, mahu aku lupa apa yang nak diulas nanti. Hewhew. Aku jadi berminat nak tonton Taboo Tattoo disebabkan opening dia. As you know, aku memang suka tengok video most top anime opening dan seangkatan dengannya. So aku ada tengok video most top anime opening 2016, dan Taboo Tattoo ada dalam senarai. Tengok macam best je, macam syok je anime ni. Hurm, mesti anime pun best! Best ke? Errrr….

Sunday, December 25, 2016

[Review: Anime] Gakusen Toshi Asterisk


Aku tengok Gakusen Toshi Asterisk dalam dua minggu lepas, and habis dalam masa dua hari. Ingatkan nak terus buat reviewlah kononnya, tapi sebab balik kampung dan busy sikit dalam masa dua minggu ni, niat tu terpaksalah aku lupakan. Hewhew. Just a slight of warning. This anime contain so much of HAREM scene. Rasa macam setiap episode ada scene naked body, blerghhh. Aku pun terkena, hampeh tol. Haha.
 

Friday, December 9, 2016

[Review: Anime Movie] Detective Conan The Movie 20: The Darkest Nightmare


Setiap tahun aku memang selalu tunggu filem Detective Conan (DC), sebab semua filem yang ditulis oleh Aoyama-sensei memang terbaik, lagi-lagi dari segi penyiasatan. Cuma kadang tu adalah juga babak yang agak boring sikit kan masa tengok filem-filem terdahulu. Tapi tapi tapi, filem yang ke 20 ni memang sangat terbaik dan kat Jepun sendiri berjaya mendapat kutipan tertinggi dalam franchise DC, iaitu 6.102 billion Yen, dan mengalahkan rekod filem yang ke 19, Sunflowers of Inferno. The Darkest Nightmare ni pun baru je ditayangkan April lalu. Filem ni juga adalah filem ketiga yang melibatkan Black Organization. Excited hakak masa tonton filem ni tau. Hiks! >_<

Thursday, December 1, 2016

[Review: Anime] C : The Money of Soul and The Possibility Control


Sebelum korang nak tengok anime C : The Money of Soul and The Possibility Control ([C]) ni, penuhkan dulu ilmu ekonomi dan kewangan dalam dada korang. Atau pun kalau tak ambil dua subjek ni, boleh baca baca info mengenai term ekonomi dan kewangan untuk memudahkan korang faham plot [C] ni. Sebab siri ni dibuat berdasarkan bidang ekonomi dan kewangan, dan juga berdasarkan pengalaman sendiri pengarah yang mengalami kesan daripada kes “bankruptcy of Lehman Brothers” (krisis kewangan 2007-2008). Actually aku pun baru je habis tengok anime ni. So aku nak buat review terus supaya aku tak lupa apa benda yang aku nak ulas nanti. Hewhew.

Wednesday, November 30, 2016

[Review: Anime] Kyoukai no Kanata (Beyond The Boundary)


Fuyukai desu~! Ha, ni lah ayat yang korang akan selalu dengar bila tengok anime Kyoukai no Kanata (KNK) ni. Apa yang membuatkan aku nak tengok siri KNK ni adalah Mirai. Aku ni jenis suka tengok speedpaint kat youtube tau. One day, aku tengok ada artist ni, selamba je lukis Mirai and Mitsuki. At first, aku tak tau siapa character tu, sebab aku ingat tu Original Character (OC) artist tu. Then bila aku terjumpa anime yang ada muka budak dua orang ni,and baca sinopsisnya, cepat-cepat aku download nak tengok. Hihihi. Selain anime, KNK pun ada buat dua movie, iaitu Kyoukai no Kanata : Kako-hen, dan Kyoukai no Kanata : Mirai hen.

Saturday, November 26, 2016

[Review: Anime] Zankyou no Terror


Jarang tau aku nak tengok anime on season, sebab aku lagi suka tengok anime yang dah habis, download all episode  terus dan boleh tengok tak berhenti. Boleh habis 1 hari kot kalau 12 episod je. Aku pun tak ingat macam mana aku boleh terjebak nak tengok Zankyou no Terror ni, hurmmm mungkin aku bosan sangat tak ada anime nak tengok kot? Haha. Boleh jadi. Tapi Zankyou no Terror ni, walaupun kena tunggu tiap minggu, aku tak sabar langsung nak tunggu minggu depannya. Tak boleh nak sabar sebab nak tahu kesudahan cerita ni macam mana. Aih. Tu sebab suka download anime yang dah habis siaran. Hewhew.

Thursday, November 24, 2016

[Review: Anime] Cardcaptor Sakura



Walaupun kaedah “bebas” ni banyak mejimatkan masa aku, tapi aku tetap rindu dengan struktur post yang dulu. Hati berbunga indah je tiap kali baca post berstruktur tu, hihi. So, untuk post kali ni aku teruskan balik gaya penulisan aku yang lama. Rindu weh :’D   Okay, kali ni aku nak review anime lama, Cardcaptor Sakura. Anime zaman kanak-kanak yang masih lagi fresh dalam kepala. Siapa membesar dengan anime ni, sep sikit~! :D   Actually, masa anime ni bersiaran kat NTV7 dulu, aku tak sempat nak tengok semua episode, sebab masa tu aku duk asrama (berapalah umur aku sekarang ni, hahahaha). Boleh tengok bila balik rumah je. Tu pun sebulan 2 kali je balik, means 2 kali je tengok. Tu pun kalau tengok, kalau mak ajak jalan-jalan, dah kurang lagi satu episode nak tengok. Huhu. Jadinya aku pun download lah all episode plus movie sekali, urm enam tahun yang lepas? Haaahaaa~ Kempunan kau, nak tengok Sakura sangat. Kahkahkah.

Wednesday, November 23, 2016

[Review: Anime] Ore Monogatari!! (My Love Story!!)


Another romance comedy anime yang pasti membuatkan korang terawang-awangan dan tak bosan langsung! Okay, my first impression terhadap anime ni adalah it must be FUNNY! Romance tanpa comedy macam nasi tanpa kicap (peribahasa apa ni hahahahah XD). Ianya adalah rencah wajib. Tak ada, macam tak ummph. And the best thing is, heronya tak handsome langsung, sekali pandang macam gorilla (ampuunnnnnn) tapi sangat cool! Lain dari yang lain anime ni. Hehehe.